כשליש מאוכלוסית העולם סובלת מאנמיה, או מרמה נמוכה מידי של המוגלובין בדם, כך נמצא במחקר מקיף שנעשה בנושא.
אנמיה היא מצב שבו אין בדם מספיק תאי דם אדומים או למעשה אין מספיק המוגלובין – החומר שקושר חמצן ומניע אותו מהראות לכל הרקמות בגוף. הסימפטומים של אנמיה הם חיורון, חולשה ונטיה לעייפות.
הרפואה הפונקציונאלית מחפשת למצוא את השורש והסיבה למצב של חולי בגוף. במקרה של אנמיה רוצים להבין מדוע אין מספיק תאי דם אדומים המכילים כמות מספיקה של המוגלובין.
יכולות להיות לכך מספר סיבות (או שילוב של כמה מהסיבות שלהלן):
אבדן של דם באופן כרוני בקצב שהגוף לא מצליח למלא את החסר. אבדן של דם יכול להגרם מדימום פנימי בשל כיב קיבה, תחורים, ואצל נשים דימום כבד במחזור החודשי.
הרס של תאי דם אדומים בקצב שהגוף לא מצליח למלא את החסר. הטחול הוא זה שאחראי לסלק מהדם תאי דם אדומים ישנים או פגומים. תאי דם אדומים פגומים יכולים להיוצר בגלל סיבה גנטית (אנמיה חרמשית), אנמיה הנגרמת בשל מחסור באנזימים הנדרשים לייצור המוגלובין, או פגיעה בתאי הדם בגלל סיבות מכניות בכלי הדם.
ייצור לא מספיק של תאי דם אדומים חדשים. ייצור לא מספיק נגרם בשל מחסור בחומרי הגלם הדרושים: ברזל, או בשל מחסור בויטמינים שנדרשים לתהליך הייצור – בעיקר B12 ו חומצה פולית. מחסור בחומרי גלם אלה יכול להיגרם בשל צריכה לא מספקת של חומרים אתה בתזונה,או בשל ספיגה לקויה.
כיצד מגלים את הסיבה לאנמיה?
כדי למצוא את הסיבה, המתודה הפונקציונאלית נעזרת בתשאול ובבדיקות מעבדה. בתשאול נברר האם יש תחורים, האם יש בעיות עיכול בקיבה, והאם אישה סובלת מדימום וסתי כבד. כמו כן התשאול כולל רישום של תפריט יומי טיפוסי, שעל פיו אפשר ללמוד האם יש צריכה מספיקה של ברזל וויטמיני B. הרבה פעמים אצל צמחונים נגלה מחסור בצריכה של חומרי מזון אלה.
בדיקות
הבדיקות שעוזרות לגלות את סיבת האנמיה הן בדיקה של ספירת דם ובדיקה של רמת B12 בדם.
בספירת הדם אנו רוצים לבדוק:
RBC (Red Blood Cell)
ספירה של כמה תאים אדומים יש (ביחידות של מליון למילימטר מעוקב)
Hgb (Hemoglobin)
מדידת כמות ההמוגלובין בדם (ביחידות של גרם לדציליטר)
רמה נמוכה מהנורמה של אחת או שתים מהבדיקות האלה מעידה על אנמיה, אך לא מגלה את הסיבה לאנמיה.
MCV
הגודל (נפח) הממוצע של כדוריות הדם.
MCH
הכמות הממוצעת של המוגלובין בתאי הדם האדומים.
רמה גבוהה של MCV יחד עם רמה לא תקינה של MCH יכולה להעיד על אנמיה שנגרמת בשל מחסור בויטמינים B6, B12, ו/או חומצה פולית. רמה נמוכה של MCV ו MCH יכולה להעיד על אנמיה שנגרמת ממחסור בברזל.
Ferritin
פריטין הוא חלבון נושא ברזל, שמהווה את מחסן הברזל של הגוף.
רמה נמוכה של פריטין יכולה להעיד על אנמיה שנגרמת בשל מחסור בברזל או איבוד דם.
רמה נמוכה של B12 יכולה לגרום להאטה בייצור של המוגלובין ותאי דם אדומים. אם מתגלה רמה נמוכה של B12 כדאי לבדוק גם את רמת חומציות הקיבה, שכן אם הקיבה אינה מייצרת מספיק חומצה, היא כנראה אינה מייצרת גם מספיק גורם אינטרינסי הדרוש לספיגה של B12.
בדיקת פשוטה לזיהוי מחסור בחומצות הקיבה
זו בדיקה פשוטה שאפשר לעשות בבית. יש לשתות חצי כוס מיץ סלק על קיבה ריקה. רצוי לשתות לאט שכן שתייה מהירה עלולה לגרום להרגשת אי נוחות בקיבה. יש לבדוק את צבע השתן שמתקבל אחר כך ולציין האם הוא צהוב או אדום. יש לחזור על הבדיקה ארבע פעמים בימים שונים. הפיגמנט האדום של מיץ סלק מתפרק בקיבה על ידי חומצת הקיבה. מעבר של הצבע האדום לשתן לאחר שתיית חצי כוס מיץ סלק, מצביע על אפשרות של מחסור בחומצות הקיבה.
דימום וסתי כבד
כאשר אישה סובלת nדימום וסתי כבד יש לברר זאת עם גניקולוג. שיערוך בדיקות הורמונאליות ויברר קיום של ממצאים חריגים. בקופת חולים עורכים בדיקות דם לרמות ההורמונים הנשיים ואם מתגלה חוסר איזון, אפשר לטפל בזה גם באופן טבעי.
טיפול
כאשר זיהינו את הסיבה לאנמיה, ניתן לתמוך בגוף דרך תפריט עשיר בחומרי מזון חסרים ותוספי תזונה במידת הצורך.
מקורות
Michael Murry N.D. and Joseph Pizzorno N.D., Encyclopedia of Natural Medicine, Revised 2nd Edition, 1998.
Comments